#deletefacebook facebook wachtwoord

Facebook is onveilige troep voor vrouwen

Delete facebook, een blog over het beschaamde vertrouwen en wat we nu moeten doen met facebook

Als je zegt sociale media, dan kàn je niet facebook bedoelen…

Nep-profiel op facebook? Hoe kom je ervan af?

Wat is dat toch een raar idee dat je je eigen foto’s in een door een ander samengesteld profiel ziet op facebook. Scammers maken met foto’s een nepprofiel aan. Dat gebeurde mij ook… en als je je afvraagt waarom ik geen foto’s meer van mezelf ga plaatsen? Nou om dit stomme facebook account dus. Het heeft een profiel- en omslagfoto die ik wel gemaakt heb. Zeker niet met de bedoeling dat iemand (wie?) er mooie sier mee zou maken op facebook.

Ik heb er flink de peeeee in (weer die rot-Russen, kijk maar naar .ru eind van het e-mailadres).

Om te snappen watskebeurt en whattodo:

1. De scammer verzamelt openbare informatie over je: dat heb je zelf ergens opgezet. Downloaden, screenshotten, en hup een profiel aanmaken op facebook. (en waar nog meer???)

2. Vervolgens is het aan jou om dat nepaccount te ontdekken. Dit account is gemaakt ergens tussen 2018 en nu, en in september 2021 is een profielfoto ververst. Dat zie ik aan de data en aan wanneer ik de foto’s op instagram had gezet. Het heeft dus 4 jaar actief bestaan. Ik ontdekte het nepaccount bij toeval toen ik op een andere computer inloggen wilde en mijn eigen url opzocht. Deze Rus gebruikte ‘heel slim’ een nul waar een o hoort. Zo komt het niet in de zoekresultaten als je het via een zoekmachine zoekt.

Kijken? (Niet belonen met een vriendschapsverzoek he?)

https://www.facebook.com/J0landaG00iker

3. Dan laat facebook het aan anderen over om het account te rapporteren. Dat heb ik gedaan.

Hoe rapporteer je een account? Log in op je eigen facebook-account. Ga naar het nep-account, tik op de drie puntjes onder de omslagfoto en rapporteer als ‘doet zich voor als een ander>volg de route’

Een aantal vrienden hebben het account ook gerapporteerd, daar kreeg ik e-mails over. Bedankt jongens!

4. Wacht af…

Ik ben benieuwd hoe lang dit verhaal duurt en het is een mooie les: geen selfies meer van mij! Wil je me helpen? Wie deze Rus ook wil rapporteren: bezoek https://www.facebook.com/J0landaG00iker en rapporteer via de drie puntjes.

Update

5. 5 dagen na de eerste melding is er nog geen ene snars gebeurd. Ik heb nu als een soort vervolg alle profielen die een keer een foto op genoemd account geliked hebben, geblokkeerd, en ook het account zelf. Weer verder afwachten dus nu… Bij een vervolg, zal ik dit blogje bijwerken.

6. UPDATE: het account is nog niet weggehaald. Het blijkt dus gemakkelijker om een fake-account te maken, dan om een fake-account te laten verwijderen.

De manier van praten over facebook, het is onveilig!

Wie zei er Sociale Media? Het is een wensdroom om facebook sociaal te noemen. Het geeft mij een extra onveilig gevoel, dat zoveel mensen het nog vergoeilijkend over ‘sociale media’ hebben als ze deze troep bedoelen.

Gelukkig heb ik nog nooit full-face foto’s van mijn kind op internet gezet, maar het idee dat accounts met een man als profielfoto hartjes en like-jes zet bij foto’s van mijn meid is zum kotzen.

Iemand heeft foto’s van mij en mijn kind bij elkaar geplakt en anderen vinden ze mooi en zetten er hartjes en stickers met amoureuze bedoelingen bij. Bij een kind. Mijn kind, mijn minderjarige. Ik voel me daar heel erg naar bij. En facebook maakt het mogelijk dat aanmaken gemakkelijker gaat dan het weer opheffen van nepprofielen. En dan is dit nog alles. Mijn kind is GELUKKIG niet opgewacht bij school, ontvoerd of misleid met directe berichten. Facebook weet wie er daadwerkelijk achter deze mailadressen zit. Krijgt diegene gewoon weer een kans om nepprofielen te maken? Mag ‘ie doorgaan met andere vrouwen als onwetend aas gebruiken? Waarvoor eigenlijk?

Media die werkelijk sociaal zijn, bestaan misschien… en facebook hoort er beslist niet bij. Wat hier gebeurt is meewerken aan het seksualiseren van vrouwen en betekent dat het voor vrouwen/meisjes minder vrij is om te plaatsen wat zij willen, dan dat voor anderen is. Dat is allesbehalve sociaal. Dat is a-sociaal, ondermijnend, onveilig en beschamend.

Oh ja, en ik heb van facebook nog helemaal niks gehoord over het verhandelen van de cyclus-gegevens van hun gebruikers in landen waar zorg voor vrouwen achterloopt bij zorg voor mannen. (Ik bedoel o.a. de VS, waar vrouwen niet vrij zijn om over hun eigen lichaam te beslissen). Maar dit doen ze dan wel weer. De overheid en facebook horen allebei niet in je baarmoeder thuis.

Als je zegt sociale media, dan kàn je niet facebook bedoelen.

UPDATE 3 november 2022. Exact dezelfde foto’s en url, en het account is weer actief.

Heb jij ook last van een imposteraccount?

Verzamel bewijs
Doe aangifte
Blijf actief volgen hoe het gaat

Er is een Centraal Meldpunt Identiteitsfraude

Kijk bij Slachtofferhulp

Succes!

author-sign

Ook voor jou geschreven