heldere taal marketing online vindbaarheid profielen slimmer verbeteren website

Waarom, Hoe & Wat voor een beter online profiel

gouden cirkel naar S. Sinek bij jijLandt.nu

Waarom een beter online profiel nodig is?

Goede profielen versterken je bedrijf èn passen bij jou. Ik wil jou graag helpen groeien met een beter profiel omdat ik zie hoe dat voor je door zal werken. Je krijgt meer verkeer op je site, klanten die beter bij je passen, goed geïnformeerde vragen. 

In dit blog leg ik uit hoe je met de Waarom vraag je online presentatie beter kan maken. Ik geef ook oplossingen voor een Hoe en Wat je kunt doen aan verbetering van je profiel(en). Leestijd ong. 15 minuten.

Waarom zoeken mensen jou op op internet? Enkele voorbeelden:

 • Mensen willen weten of je zaak open is.
 • Ze willen weten of ze (online) iets kunnen bestellen.
 • Ze willen voorbeelden zien, of recensies.
 • Ze willen weten of je wel ervaring hebt, of willen weten of je beschikbaar bent.

Mensen gaan op zoek naar de informatie die ze willen hebben. Goede profielen vertellen zoekers snel of ze iets aan jou of je bedrijf hebben. Mensen zoeken niet alleen in zoekmachines. Steeds meer zoeken mensen binnen een of enkele platforms waar zij zelf ook bij zitten, zoals facebook, linkedin, mastodon, enz. De informatie is het beste actueel en juist informatie moet zijn (denk aan oude, vergeten profielen in zoekresultaten). Lees verder voor je eigen Waarom, Hoe en Wat. 

gouden cirkel naar S. Sinek bij jijLandt.nu

De gouden cirkel van Simon Sinek
Waarom doe je dit?
Hoe ga je te werk?
Wat doe je precies?

Waarom, Hoe & Wat

Waarom, Hoe & Wat is een manier van werken die Simon Sinek bepleit en ik ben er dol op. Mijn waarom is dat ik het zo mooi vind om te zien hoe mensen iets zelf kunnen doen, nadat ik ze op weg heb geholpen. De Waarom, Hoe & Wat manier van nadenken over wat je zegt, zorgt voor structuur in je berichten, je profielen, pitch en gesprekken.

Waarom raakt een snaar. Mensen die niet precies weten wat je doet, maar wel weten Waarom je dat doet, en het ermee eens zijn, zullen zich jou sneller herinneren wanneer ze hulp nodig hebben. Direct zelf aan de slag? Ga naar beneden voor een 8 stappen-lijst.

Samengevat: Waarom betere profielen? Omdat alles samen de totaalindruk van je bedrijf versterkt en vragen beantwoordt van mensen. Dat was het waarom, en dan nu het Hoe &Wat-gedeelte van mijn werk.  

Hoe help ik mensen met betere profielen?

Als we je Waarom- vraag helder hebben, dan ga ik aan de slag om te helpen met de Hoe en Wat-vraag, om te komen tot betere online profielen en online vindbaarheid. Ik doe online onderzoek naar de bedrijfsnaam en de naam van de eigenaar (of manager). Ik orden en beoordeel wat ik online tegenkom. Ik kijk naar de zoekresultaten, je website zelf, de bedrijfspagina’s en persoonlijke profielen op facebook en linkedin. Belangrijk is het vak naast de zoekresultaten, als je google gebruikt. (Hieronder staat een 8 stappen lijst die je kunt gebruiken om zelf zo’n onderzoek te doen). Ik stel een rapport op dat we bespreken, in persoon of via facetime/skype. Klopt wat ik gezien heb met wat je wilt laten zien? Ik geef direct tips op maat over Hoe zaken verbeterd kan worden, en we spreken af wie dat het best kan doen. De verbeteringen (het Wat) verschillen bij iedereen. 


Wat doe ik als ik profielen help verbeteren?

De Wat doe-ik-vraag is lastiger te beantwoorden, omdat de oplossing voor iedereen anders is. Een paar voorbeelden van het afgelopen half jaar: We zetten op alle profielen dezelfde foto/logo als profielfoto neer, plus een goede omslag (bij facebook en linkedin). We maken de biografie teksten met links beter. We maken je website slimmer en actueel.

Bijvoorbeeld: Is de meest gestelde vraag: “Wanneer ben je open?” Dan zetten we je openingstijden slimmer in beeld (op je website, en ook op de sociale media). Misschien ontbreken er recensies in het Google-vak of, erger nog, zie je slechte recensies. We zoeken naar oplossingen, jij met je vakkennis en ik met de mijne. Ik werk discreet. Ik zal niet aan de grote klok hangen wat precies mijn bijdrage was aan profiel of website verbetering, dat past niet in mijn Waarom. Mijn waarom is: Ik wil jou helpen groeien naar zelfstandigheid endaar horen passende online profielen bij.

6 stappen lijst om zelf je online profielen te verbeteren

Met deze stappen kun je zelf aan de slag: Maak een tabel met alle bedrijfspagina’s en persoonlijke profielen met drie kolommen en gebruik kleuren als groen en rood. Dit komt er in:

 1. Kolom een: de naam van de websites/apps
 2. Kolom twee: profielfoto/omslagfoto/bio’s scannen noteer steekwoorden in het rood
 3. Kolom drie: is voor oplossingen

 • Typ je naam en je bedrijfsnaam in in de zoekbalk bij Linkedin, Facebook of op een zoekmachine zoals Google, noteer in de regels van kolom 1 alle websites/apps die je tegenkomt. Let op de slug (de groenetekst) om te zien wie de website eigenaar is: Het eerste zoekresultaat zet je bovenaan. Is dat ook het beste zoekresultaat? Bij mij staat op 1 Linkedin, dan instagram, dan pas mijn eigen site.
Een screenshot van de zoekresultaten in Google voor Jolanda Gooiker op 29 januari 2023
zoekresultaten in Google voor Jolanda Gooiker
 • Vul in kolom twee met rood in wat je opvalt als je er vanuit de zoekmachine op het resultaat hebt geklikt, bevalt het je?
 • Vul de tabel aan met ‘vergeten profielen’ : vermeldingen in het zoekmachineresultaat die je eigenlijk vergeten was. Veel mensen hebben nog een twitter bijvoorbeeld, die kan nu echt wel weg.
 • Bedenk met welke profielen je niet, en met welke platforms je wel verder wilt
 • Leg dan alles even weg, een paar dagen. Stel jezelf de Waarom-vraag en vul na omgeveer een week kolom 3 in. Ik kan je daar bij helpen.
 • Waarom doe jij wat je doet?
 • Kolom 3: Vond je het antwoord op jouw Waarom-vraag online terug? Is het voor mensen eensluidend, duidelijk, prettig leesbaar, enz. enz. ? Nee? Dan verbeter je profiel voor profiel tot de gewenste antwoorden op vragen het best in beeld komen.

Coaching bij Waarom, Hoe en Wat je online profielen verbeteren?

Heb je nodig na het invullen van deze lijst? Bel mij, ik help je graag groeien. Neem contact op.

author-sign

Ook voor jou geschreven